دیپارتمنت زبان و ادبیات پشتو

تاریخچه دیپارتمنت

دیپارتمنت پشتو در سال (۱۳۹۳) در قبال سایر دیپارتمنت های فارغده پوهنحی تعلیم وتربیه ی پوهنتون جوزجان رسماً شروع  به فعالیت نمود که تشکیل این دیپارتمنت ابتدا با اساتید مجرب محترم پوهنمل عبدالوکیل لیوال منحیث آمر دیپارتمنت و محترم پوهنیار عبدالکریم احمدي منحیث عضو دیپارتمنت شروع به کار نموده است، این دیپارتمنت در سال اول با جذب (۲۲) تن محصلان ذکور واناث به فعالیت تدریسی، علمی و اکامیک خویش آغاز گردید. در سال ۱۳۹۸ با جذب یک تن از اعضای جدید محترم پوهنمل هجرت الله قدردان که به تشکیل دیپارتمنت یک تن عضو ازدیاد گرید. همچنین اکنون درجه تحصیلی هرسه اساتید متذکره به سویه ماستر می باشند.

استادان دیپارتمنت پشتو همانطوریکه در مراحل ابتدایی و زیر بنایی اهداف خود، رسالتمندانه ایفای وظیفه مینمایند، برای بر آورده شدن این آمال، موارد آتی را در نظر دارند:

• تربیه و تقدیم کادر های مسلکی و ورزیده، در اثر سعی و تلاش بیدریغانه به جامعه ؛
  • خدمات صادقانه و هدفمند در راستای انکشاف و ترقی جامعه به طور دوامدار؛
  • استفاده از میتود های علمی، مواد بکر و سودمند برای ارتقای ظرفیت علمی استادان و محصلان؛
  • تبادل افکار در عرصه های علمی و اکادمیک با استادان صاحبنظر در داخل پوهنتون و پوهنتونهای خارج ولایت؛
  • همکار هدفمند و وسیع با معارف به طور دوامدار؛
  • داشتن یک جامعه پیشرفته و متمدن با موجودیت کادر های ورزیده و مسلکی؛
  • روابط حسنه با تماماً ادارات مربوطه پوهنتون؛
  • تحقیق و تتبعات اثر های علمی و کتب ممد درسی، با اخذ تقریظ از استادان صاحبنظر و اندیشمند، به طور دوامدار؛
  • ایجاد روحیه مطالعه کتب ممد  و مراجعت به کتابخانه های غنی از کتب معتبر علمی، برای استادان و محصلان به طور دوامدار؛

برای تربیه کادرهای جوان و کار آمد که بتوانند تغییرات مفید را درجامعه و اذهان اولات جامعه افغانی بیآورند، این دیدگاه دیپارتمنت پشتو فاکولته تعلیم و تربیه است تا یک فضای دوستی ، همکاری ، اعتماد و احترام را بین استادان، محصلان، کارمندان اداری، کارکنان بخش خدماتی و والدین محصلان ایجاد نماید تا براساس آن بتوان یک دیپارتمنت کاملاً منظم علمی و خدماتی را بنا گذاشت، که با استفاده از این اداره منظم کریکولم و سایر پروگرام های درسی دیپارتمنت پشتو فاکولته تعلیم و تربیه به صورت خوب و موثر تطبیق گردد. داشتن صبر، برده باری، صداقت، دلسوزی ، همکاری و لیاقت از طرف همه اعضای دیپارتمنت رسیدن به این دیدگاه را تضمین مینماید.

رسالت

رسالت دیپارتمنت پشتو فاکولته تعلیم وتربیه پوهنتون جوزجان از همه جهات واضح و هویداست تا محصلان  را، با امکانات دست داشته، آموزنده گان و آموزگاران دایمی باشند آماده سازد. توسط علم و دانش مسلکی و تخصصی که،  در جریان چهار سال از رشته ادبیات پشتو فرا میگیرند با تغییرات شگرفی که با پیشرفت علم و تکنالوژی در پیرامون محیط اکادمیک و اجتماع بشری رخ میدهد مقابله درست کرده بتوانند. دیپارتمنت پشتو فاکولته تعلیم و تربیه متعهد است، تا یک محیط امن و صفای آموزشی را که تأمین کننده آینده بهتر برای محصلان و برای وطن عزیزمان افغانستان باشد، مهیا کند، تا منحیث معلمان و استادان دلسوز به وطن و مردم مسؤولیت شان را ادا نمایند.

استادان دیپارتمنت پشتو مصمم اند، در راستای خدمات ایمانی، وجدانی و صادقانه رسالتمندانه عمل نموده، در تعمیم و تحقق یافتن اهداف خود، عندالموقع دست بکار شده، مشتاقانه ایفای وظیفه نمایند.

بنابر آن موارد آتی را از جمله عمده ترین پیغام خویش دانسته، چنین جلب توجه مینمایند:

1. ارتقای ظرفیت علمی استادان؛
  2. تحقیق و تجسس جهت بدست آوردن موضوعات و مطلب جدید علمی؛
  3. تطبیق لوایح و مقررات ؛
  4. پیروی از دستورات مقامات ذیصلاح و تطبیق آن بالای محصلان؛
  5. رهنمایی و همکاری با محصلان جدیدالشمول،
  6. رهنمایی سالم و انگیزه دادن برای محصلان فارغ التحصیل، جهت ایفای وظیفه و انتقال دانش و اندوخته های علمی شان در جامعه،
  7. همکار صادق با هیئت رهبری فاکولته و پوهنتون؛
  8. تحکیم دانش و ظرفیت علمی محصلان با استفاده از روشهای موثر؛
  9. روحیه انتقاد پذیری بنابر پیشنهادات سالم و سازنده ؛
  10. سهم گیری در کار های علمی و فرهنگی دیپارتمنت، فاکولته و پوهنتون؛
  11. ایفای خدمات صادقانه دور از ملحوظات نژادی، قومی، منطقوی، شخصی و سلیقوی؛

مرامنامة دیپارتمنت زبان او ادبیات پشتو

نخست آمریت و استادان دیپارتمنت پښتو مسترت دارند، که در چوکات فاکولته تعلیم و تربیه پوهنتون جوزجان ایفای وظیفه مینمایند، ثانیاً عمده ترین مرام خویشرا، مبنی بر تعلیم و تربیة افراد نافع، کادر های مسلکی و ورزیده، تنظیم نموده و تقدیم آنها را به جامعه جهت شگوفایی و ترقی افراد جامعه، وجیبة ایمانی و انسانی خویشتن پنداشته، به رسالت و دیده گاه های خویش مشتاقانه عمل نموده و از خداوند بی همتا برای بر آورده شدن آن، توفیقات مزید برای همه گان قلباً تمنا دارند...

اهداف

استادان دیپارتمنت زبان و ادبیات پشتو مصمم اند، در راستای خدمات ایمانی، وجدانی و صادقانه رسالتمندانه عمل نمایند، در تعمیم و تحقق یافتن اهداف خود، عندالموقع دست بکار شده، مشتاقانه ایفای وظیفه مینمایند.

بنابر آن موارد آتی را از جمله عمده ترین اهداف خویش دانسته، چنین جلب توجه مینمایند:

۱ـ تربیه و تقدیم کادر های مسلکی و ورزیده رشته ی ادبیات پشتو، در اثر سعی و تلاش بیدریغانه به جامعه؛

۲ـ خدمات صادقانه و هدفمند در راستای انکشاف و ترقی جامعه به طور دوامدار؛

۳ـ استفاده از میتود های علمی، مواد بکر و سودمند برای ارتقای ظرفیت علمی استادان و محصلان؛

۴ـ تبادل افکار در عرصه های علمی و اکادمیک با استادان صاحبنظر در داخل پوهنتون و پوهنتون های خارج ولایت؛

۵ـ همکار هدفمند و وسیع با معارف به طور دوامدار؛

۶ـ داشتن یک جامعه پیشرفته و متمدن با موجودیت کادر های ورزیده و مسلکی؛

۷ـ روابط حسنه با تماماً ادارات مربوطه پوهنتون؛

۸ـ تحقیق و تتبعات آثار علمی و کتب ممد درسی، با اخذ تقریظ از استادان صاحبنظر و اندیشمند، به طور دوامدار؛

۹ـ ایجاد روحیه مطالعه کتب ممد  و مراجعت به کتابخانه های غنی از کتب معتبر علمی، برای استادان و محصلان به طور دوامدار؛

۱۰ـ نمایش و معرفی عظمت تاریخ شگوفا و مدنیت های شکوهمند مردمان افغانستان باستان(آریانای کبیر و خراسان پشین) از طریق کار و فعالیت های علمی تحقیقی و فرهنگی در منظر جامعه، توسط پرده پروجکتور، تصاویر دیجیتلی و نمایش فلم های مستند فرهنگی و تاریخی به طور دوامدار؛

۱۱ـ ارتقای ظرفیت علمی استادان؛