دیپارتمنت زبان و ادبیات انگلیسی

  • دیپارتمنت زبان و ادبیات انگلیسی

 تاریخچه دیپارتمنت

در سال 1373 دیپارتمنت زبان و ادبیات اوزبیکی-انگلیسی در چوکات انستیتوت پیداگوژی امیر علی شیر نوایی ایجاد گردید. این دیپارتمنت با داشتن استادان مجرب اعم از انگلیسی و اوزبیکی به فعالیت های خویش در امر تربیه معلمین مسلکی به مکاتب و لیسه های کشور ادامه دادند. بعد از دوره حکومت انتقالی این دیپارتمنت مدتی در چوکات فاکولته علوم اجتماعی بعدا درچوکات فاکولته تعلیم و تربیه به فعالیت های خود ادامه داده صد ها محصل را از این دیپارتمنت فارغ و به جامعه تقدیم نموده است. با بلند رفتن ظرفیت های کدری در بخش زبان و ادبیات انگلیسی، فاکولته تعلیم تربیه پوهنتون جوزجان مصمم به ایجاد دیپارتمنت انگلیسی و اوزبیکی به طور مستقلانه شد. ایجاد دیپارتمنت زبان و ادبیات انگلیسی به زارت تحصیلات عالی پیشنهاد شد. وزارت تحصیلات عالی پیشنهاد متذکره را منظور نموده در نتیجه کمیته کانکور وزارت تحصیلات عالی کشور نظر به ظرفیت  این دیپارتمنت در امتحان کانکور سال 1396 به تعداد 60 تن را به این دیپارتمنت معرفی نموده. دیپارتمنت متذکره در سال تحصیلی 1400 اولین دور فارغان خود را اعم از اناث و ذکور به جامعه تقدیم نمود. دروس این دیپارتمنت توسط چهار تن از استادان مسلکی به سویه ماستر دارای رتب علمی سه تن پوهندوی ویک تن پوهنیار پیش برده می شود. دیپارتمنت در سال تحصیلی 1401 دومین دور فراغت خود را به جامعه تقدیم نمود.

دیدگاه: ارتقای دانش مسلکی اعضای کادر علمی دیپارتمنت با معرفی آنها به ورکشاپها، سیمینار های علمی  پیداگوژی در سطح ملی و بین المللی و معرفی آنها به بورسیه های تحصیلی دوکتورا و تقدیم دروس با کیفیت  در سطح کشور و منطقه  برای محصلان و تربیه آنها به صفت استادان مسلکی و وطندوست به معارف و تحصیلات عالی کشور دیدگاه دیپارتمنت زبان و ادبیات انگلیسی را تشکیل می دهد.

ماموریت: ماموریت اصلی دیپارتمنت زبان و ادبیات انگلیسی را تربیه استادان مسلکی و ورزیده در رشته زبان و ادبیات انگلیسی با حس وطندوستی جهت خدمت صادقانه به اولاد وطن و عرضه تدریس عالی با استفاده از اندوخته های شان در جریان چهار سال تحصیلی؛ می باشد.

 

مرام و اهداف دیپارتمنت زبان و ادبیات انگلیسی

دیپارتمنت زبان و ادبیات انگلیسی جهت تربیه معلمین جوان و تدریس خوبتر وبا کیفیت با استفاده از میتود ها و مواد تدریسی جدید در چوکات پوهنحی تعلیم تربیه ایجاد گردیده  و تلاش  مینمایند تا مطابق به نیازمندی های اجتماع، شرایط و احترام به ارزش های دینی  به فعالیت های خود ادامه بدهد.

این دیپارتمنت به منظور نایل شدن  به اهداف مشخص  علمی، تحصیلی، تحقیقی، بلند بردن سطح علمی و مسلکی استادان و تربیه سالم محصلان فضای مناسبی را آماده مینماید.  یکی از مسوولیت های اصلی این دیپارتمنت اماده کردن  دیپارتمنت به معیار های قبول شده در منطقه و انکشاف دادن دیپارتمنت و تربیه معلمین مسلکی به مکاتب میباشد.

دیپارتمنت انگلیسی  فعالیت های خودرا در چهارچوب یک برنامه منظم هشت سمستر برای محصلان  تنظیم کرده و مصروف تربیه استادان ، معلمان مسلکی به سطح لسانس به جامعه میباشد. دروس این دیپارتمنت توسط چهار تن از استادان مسلکی به سویه ماستر دارای رتب علمی سه تن پوهندوی ویک تن پوهنیار پیش برده می شود.

درس های این دیپارتمنت جنبه عملی و نظری داشته و محصلان را از نظر تعلیم و تربیه و تحقیق عملی با ظرفیت های کاری مناسب تربیه میکند.

فعالیت های انجام شده در دیپارتمنت

دیپارتمنت زبان و ادبیات انگلیسی که از سال 1396 بدین طرف در چوکات فاکولته تعلیم و تربیه فعالیت می کند. در جریان 6 سال تحصیلی فعالیت های ذیل را انجام داده.

  • در سال تحصیلی 1400  به تعداد 34 تن  از محصلان اعم از ذکور و اناث اولین دور فارغان و در سال تحصیلی 1401 به تعداد 39 تن از محصلان اعم از ذکور واناث خویش را به جامعه تقدیم نمود.
  • در سال تحصیلی 1400 ارزیابی که توسط هیات بازرس تضمین کیفیت انجام شده بود موفق به اخذ 75 نمره گردید.
  •  در جریان شش سال تحصیلی یک تن از اعضای دیپارتمنت موفق به ترفع از رتبه علمی پوهنمل به رتبه علمی پوهندوی، دو تن از اساتید دیپاتمنت در امتحان رقابتی کانیدان بورسیه تحصیلی پروژه HEDP  موفق شده بود توانستند تحصیلات ماستری خویش را در کشورهای هند و مالیزی به اتمام رسانده فعلا در دیپارتمنت مصروف تدریس اند.
  • استادان این دیپارتمنت در ورکشاپ ها و سیمنیار های داخلی و خارجی بخاطر ارتقای مهارت های مسلکی شان اشتراک نمودند.
  • پروژه های تحقیقی که در سال 1397 توسط برنامه HEDP که در سطح وزارت تحصیلات عالی کشور به راه انداخته شده بود. یک تن از اساتید این دیپارتمنت پروپوزل تحقیقی خویش را تحت عنوان  challenges of Afghan High School students in English Speaking  نوشته و مورد تایید قرار گرفت. در نتیجه آن به یک ورکشاپ تحقیق در خارج از کشور (هندوستان) فرستاده شد.
  • اساتید این دیپارتمنت در کمیته های مختلف در سطح فاکولته و پوهنتون تنظیم می باشند. از جمله یک تن از اعضای این دیپارتمنت در ورکشاپ های تحقیق به صفت ترینر تحقیق اجرای وظیفه نموده.
  •  مقالات علمی اعضای این دیپارتمنت  در ژورنال های داخلی و خارجی اقبال چاپ یافته.
  • از بدو تاسیس آمریت مرکز کاریابی پوهنتون جوزجان؛ آمریت دیپارتمنت زبان انگلیسی با آمریت محترم همکار بوده تا فعلا بیشتر از ده کورس آموزش زبان انگلیسی را تدریس نموده و همکاری این دیپارتمنت با اداره محترم ادامه دارد.
  • با محصلان فارغ شده، دیپارتمنت در تماس دایمی بوده، در سروی انجام شده مشخص شد که بیشتر از 60% از فارغان در پست های مختلف در دفاتر دولتی و غیر دولتی مصروف خدمت اند.
  • آمریت دیپارتمنت بخاطر ترویج انجام تحقیق در سطح دیپارتمنت فعالیت های مثمر و دوامدار دارد. در دو دوره اضافه تر از 50% از فارغان بخاطر آماده کردن پایان نامه های تحصیلی خویش   تحقیقات ساحوی بکر انجام داده اند.
  • جهت دستیابی محصلان به مواد درسی، آموزشی رشتوی کتابخانه با ظرفیت بیشتر از 750 جلد کتب مختلف به زبان انگلیسی به کمک مالی استادان و محصلان آماده شده. نظر به اسناد موجود در جریان 3 سال 620 جلد کتاب توسط محصلان مطالعه شده. 
  • صنوف دیپارتمنت با تکنالوجی معاصر از قبیل یک پایه پروجکتور، دو پایه تلویزیون تجهیز شده که بیشتر از 80% فیصد دروس با استفاده از پاورپاینت و دروس تصویری و صوتی ارایه می شود.

نقاط قوت و ضعف

هر نهاد تعلیمی و تحصیلی دارای نقاط قوت و ضعف بوده؛ دیپارتمنت زبان وادبیات انگلیسی هم در پهلوی دیپارتمنت های دوازده گانه پوهنحی تعلیم وتربیه تلاش نهایی خود را می نماید تا نقاط ضعف خود را پیدا و بخاطر رفع آن تلاش به خرچ می دهد. دیپارتمنت نظر به تجربه حاصل شده در جریان شش سال نقاط قوت و ضعف خود را نظر به اسناد موجود ارایه می دهد.

نقاط قوت

دیپارتمنت دومین دور فارغین خود را امسال در جامعه تقدیم نمود. با پشتکار و همکاری اعضای دیپارتمنت توانستیم جایگاه خود را به صفت یک دیپارتمنت فعال در سطح پوهنتون احراز نماییم. داشتن نقاط قوت ذیل ما را کمک می کند تا به اهداف از قبل تعیین شده خود برسیم.

  • بیشتر  دروس با استفاده از  وسایل تکنالوجیکی به قسم تصویری و صوتی (پروجکتور و تلویزیون و سپیکر) ارایه می گردد.
  • تمام از اساتید دیپارتمنت دارای تحصیلات عالی ماستری در خارج از کشور می باشند.
  • تمام اعضای کادری دیپارتمنت وظایف خویش را طبق لایحه وظایف شان مسوولانه در هر نوع شرایط انجام می دهند.
  • از اینکه تمام اساتید دارای تجربه تحصیل در سطح بین المللی می باشند، از این لحاظ کتب  و جپتر نوت های درسی این دیپارتمنت با معیار های ملی و بین المللی یک سان می باشد.
  • از اینکه رشته زبان خارجی ایجاب کارهای انفرادی و گروهی را می کند. با در نظر داشت آن اساتید این دیپارتمنت تلاش می کنند در تدریس تمام مضامین تخصصی و اساسی از میتود شاگرد محوری استفاده بکنند.
  • دیپارتمنت دارای یک باب کتابخانه انگلیسی حاوی 750 جلد کتب مختلف النوع به زبان انگلیسی می باشد.
  • برعلاوه از دروس اصلی، دیپارتمنت با اخد امتحان placement test محصلان ضعیف را تشخیص داده برای شان صنوف تقویتی را در آمریت مرکز کاریابی و کورس ها بیرونی به شکل رایگان و با دادن تخفیف ایجاد می کند.
  • در نتیجه تحقیقات  ساحوی انجام شده؛ نکات آسیب پزیر محصلان تشخیص شده بخاطر رفع آن برنامه های آموزشی به راه انداخته می شود.
  • جهت علاقمندی ساختن محصلان، ارتقاع دانش مسلکی شان و انعکاس دادن اندوخته های شان دو باب جریده دیواری در هر دو ماه یک مراتبه با تدویر محافل تجدید چاپ می شود.
  • برنامه های علمی فرهنگی  در سطح دیپارتمنت  و فاکولته با ارایه مقالات  نوشته شده توسط خود محصلان و انتخاب شده از منابع دیگر  به راه انداخته می شود.
  • بخاطر معرفی شدن محصلان صنوف اول و دوم با محصلان صنوف بالایی، انگیزه دهی به محصلان با اراعه کارکرد های محصلان صنوف بالایی گرد هم آیی ها به  صورت برنامه ریزی شده به راه انداخته می شود.
  • یک تن از اساتید دیپارتمنت مسوول فعالیت های ورزشی بوده با ارایه برنامه ها ورزشی زمینه ورزش را به محصلان فراهم می کند. برعلاوه دیپارتمنت دارای تیم های فوتسال و والیبال می باشد.

نقاط ضعف

برعلاوه نقاط قوت که در بالا ذکر شد؛ دیپارتمنت نقاط ضعف خود را نیز دارا می باشد که بعضا باعث ایجاد موانع در رسیدن به اهداف می شود.

  • عدم موجودیت صنوف معیاری
  • نداشتن امکانات رفاهی در صنوف
  • کمبود استاد
  • عدم مواصلت منظوری دیپارتمنت بعد از 6 سال فعالیت باعث بی انگیزه شدن استادان و محصلان می گردد.
  • از اینکه برعلاوه  چپترنوت ها و کتب درسی؛ دروس تقویتی نیز انجام می گیرد. بخاطر عملی شدن آن به قرطاسیه باب ضرورت داریم.
  • نداشتن لابراتوار زبان
  • نداشتن کتاب مورد نیاز به قدر کافی
  • عدم موجودیت چند پایه کمپیوتر برای استفاده از برنامه های زبان انگلیسی در مضامین مختلف النوع که در کمپیوتر ها انستال شده.

تحقیق

یکی از مکلفیت های هم اعضای  یک نهاد تحصیلی برعلاوه تدریس انجام دادن فعالیت های علمی و تحقیقی می باشد. دیپارتمنت انجام دادن تحقیقات علمی را یکی از عوامل موثر جهت ارتقاع دیپارتمنت دانسته و فعالیت های مثمری را  در ارتباط انجام داده است.

  • دو تن از اساتید دیپارتمنت در سال تحصیلی 1401 با وجود کمبود استاد و فشار دروس بخاطر ترفیع علمی شان ریسرج پروپوزل های تحقیقی خود را آماده نمودند. خوشبختانه از طرف وزارت محترم تحصیلات عالی کشور مورد تایید  هم قرار گرفته است.
  • در سال تحصیلی 1401 اعضای دیپارتمنت چندین جلد مقاله  علمی تحقیقی شان را آماده و به مجله علمی پوهنتون (جوزجانان) به چاپ رسیده.
  • ریسرج پروپوزل تحقیقی یک تن از اساتید دیپارتمنت در ارتباط به عوامل تشویق کننده و عوامل بی انگیزه کننده محصلان در آموزش زبان انگلیسی است؛ آماده و مراحل قانونی خود را طی می کند.
  • در نوشتن پایان نامه های محصلان سعی شده بیشتر تحقیقات ساحوی که انعکاس دهنده مشکلات موجود دیپارتمنت است؛ انتخاب شود. در دو دور فارغان دیپارتمنت بیشتر از 20 تحقیق ساحوی در دیپارتمنت انجام شده. مشکلات که در نتیجه تحقیقات انجام شده انعکاس یافته، یاد داشت شده تا در تحقیقات بعدی راه حل های آن جستجو شود و برعلاوه بخاطر حل مشکلات موجوده به استادان وظیفه سپرده شده تا با اجرای برنامه های آموزشی در رفع نقایص اقدام کنند.
  • در سال های تحصیلی سوم و چهارم  برای محصلان اعم از اناث و ذکور برنامه نوشتن پروپوزل های تحقیقی به راه انداخته شده تا محصلان با  اساسات تحقیق آشنایی پیدا کرده  هم فرهنگ تحقیق در جامعه ترویج شود.

دوره های آموزشی

اعضای دیپارتمنت به چپترنوت ها و کتب درسی از قبل تعیین شده اکتفا نکرده،  دروس و فعالیت های تقویتی آموزشی را  بخاطر ارتقاع دانش مسلکی محصلان؛ دوره های آموزشی کوتاه مدت و دراز مدت را راه اندازی می کند.

  • دیپارتمنت دارای دو جریده دیواری بوده که در هر دو ماه یک مراتبه تجدید چاپ می شود. در هر دوره تجدید چاپ آن به محصلان صنوف مختلف به شکل نوبتی تحت نظر یک یا دو تن از اساتید دیپارتمنت وظیفه داده می شود تا در باره یک موضوع مشخص معلومات نوشته ویا از منابع دیگر تهیه نماید تا در جریده دیواری چاپ شود. محصلان متذکره در ارتباط موضوع تعیین شده مواد لازم را تهیه نموده به اساتید موظف تقدیم می نمایند. اساتید موضوعات تهیه شده را بررسی می نمایند و موضوعات قابل چاپ آن را در جریده انتخاب می کنند. همچنین تمام محصلان مواد نوشته شده خود را در برنامه پاورپاینت آماده کرده در محفل افتتاح جریده پیشکش می کنند.
  • به محصلان تمام صنوف دیپارتمنت برنامه های آموزشی از قبیل :
  • طرز تهیه سلایت های پاورپاینت اعم از لحاظ موضوع قابل پیشکش و اعم از لحاظ تهیه سلایت ها رهنمایی های لازم با کار های عملی صورت می گیرد.
  • محصلان صنوف اول و دوم در مضمون آیین نگارش هر کدام شان دارای یک دایری یا ژورنال بوده بخاطر ارتقاع مهارت نگارش شان نظر به تعداد ساعات درسی شان یک موضوع را نوشته کرده در جریان سمستر به استاد مضمون تقدیم می کنند. در ارتباط به شیوه نگارش و موضوعات که باید در باره اش بنویسند از طرف استاد مضمون آیین نگارش طی برنامه جداگانه رهنمایی های لازم صورت می گیرد.
  • در سمستر هفتم و هشتم تحصیلی که محصلان برای نوشتن پایان نامه های تحصیلی شان کار می کنند. برنامه SPSS که در تحلیل و تجزیه یافته های تحقیقی شان نیاز است. کورس آموزشی به مدت یک هفته بعد از ختم دروس شان راه اندازی می شود.
  • محصلان دیپارتمنت برای ارتقاع دانش شان بیشتر تشویق می شوند تا از سایت های آموزشی استفاده بکنند. در ارتباط برنامه دو روزه بخاطر معرفی سایت های آموزشی زبان انگلیسی و طرز استفاده آن  توسط اساتید دیپارتمنت رهنمایی می شوند.
  • دیپارتمنت بخاطر فعال نگهداشتن محصلان در ایام تعطیلات و بعد از دروس رسمی پوهنتون برنامه های از قبل تهیه شده  خود را با در نظرداشت سویه محصلان از قبیل تنظیم نمودن اوشان در کورس های شخصی با اخذ تخفیف و برنامه کتاب خوانی نظر به رشته و نقاط ضعف شان؛ عملی می کنند. در برنامه کتاب خوانی شان یک جدول ویژه تهیه شده که محصل مکلف به خانه پری آن بعد از مطالعه کتاب می باشد.

استفاده از تکنالوجی در تدریس

یکی از ویژه گی های دیپارتمنت زبان انگلیسی استفاده اعظمی آن از تکنالوجی  در تدریس مضامین مختلف می باشد. دیپارتمنت دارای یک پایه پروجکتور؛ دو پایه تلویزیون LCD و دو پایه speaker  بوده که د رتدریس مضامین مختلف از آن ها استفاده می شود. بخاطر وضاحت موضوع در ارتباط به شیوه های استفاده از آنها اندکی معلومات داده می شود.

  • بیشتر از دروس در صنوف سوم و چهارم که به شکل لکچر باشد  دروس به برنامه پاورپاینت در سلایت ها آماده  و لکچر داده می شود. همچنان بخاطر کمک به محصلان سلایت های درسی در ختم و یا قبل از لکچر برایشان داده می شود.
  • 90% کتب درسی دیپارتمنت دارای دروس صوتی بوده در ارایه آنها بیشتر از بلند گو ها و لب تاب استفاده می شود.
  • بخاطر بلند بردن سویه محصلان و ثابت ساختن این که برنامه های دیپارتمنت به سطح ملی و بین المللی بوده بعضا ویدیو های از اساتید انگلیسی زبان از پوهنتون های خارج کشور در تلویزیون به نمایش گذاشته می شود.
  • تمام درس های مضامین آواز شناسی، خوانش، محاوره دارای دروس و فعالیت های صوتی و دیداری بوده بخاطر تدریس آنها از پروجکتور، تلویزیون، لب تاب و بلندگو استفاده می شود.
  • تمام محصلان  در مضامین مختلف تخصصی و اساسی مکلف به ارایه سیمینار با استفاده از برنامه پاورپاینت می باشند. در ارایه کنفرانس های شان از تکناوجی مورد نیاز استفاده می شود.
  • در بیشتر مضامین درس های تقویتی  را از منابع انترنت انتخاب کرده به دسترس محصلان قرار می دهیم. محصلان در کمپیوتر ها و تیلفون های هوشمند خود کاپی کرده به صفت فعالیت برون صنفی  از آنها استفاده می کنند.
  •  

تناسب استاد و محصل

در سال تحصیلی پیشرو به شمول محصلان جدید الشمول تعداد محصلان  در صنوف هشتگانه دیپارتمنت قرار ذیل می باشد:

  • محصلان ذکور116 تن
  • محصلان اناث  125 تن
  • مجموعه  محصلان ذکور و اناث 241 تن می باشد.

نظر به لایحه جدید وزارت محترم تحصیلات عالی  در ارتباط به تعداد اساتید با  تناسب محصل، اساتید دیپارتمنت زبان انگلیسی کافی نبوده  تنها برای تدریس در دیپارتمنت زبان انگلیسی به 4 استاد دیگر ضرورت داریم. برعلاوه دیپارتمنت زبان انگلیسی مسوولیت تدریس مضمون پوهنتون شمول انگلیسی را در سطح پوهنتون دارا می باشد؛ آمریت دیپارتمنت نظر به سروی انجام شده نیاز به 12 جدید دارد.

تعداد اساتید

دیپارتمنت زبان و ادبیات انگلیسی دارای چهار تن استاد با سویه تحصیلی ماستر و رتب علمی سه تن پوهندوی و یک تن پوهنیار می باشد.

تعداد محصلان

در سال تحصیلی پیشرو به شمول محصلان جدید الشمول تعداد محصلان  در صنوف هشتگانه دیپارتمنت قرار ذیل می باشد:

  • محصلان ذکور116 تن
  • محصلان اناث  125 تن
  • مجموعه  محصلان ذکور و اناث 241 تن می باشد.

 کتابخانه

جهت دستیابی محصلان به مواد درسی، آموزشی رشتوی کتابخانه با ظرفیت بیشتر از 750 جلد کتب مختلف به زبان انگلیسی به کمک مالی استادان و محصلان آماده شده.

صنوف تدریسی

دیپارتمنت زبان وادبیات انگلیسی دارای 8 صنف فعال می باشد که در دو تایم جداگانه تدریس می شود. دیپارتمنت به 4 صنف معیاری نیاز دارد. دو صنف درسی دیپارتمنت در بلاک 6 بوده و دو صنف درسی دیگر آن در بلاک نیمه کاره ساختمان 5 طبقه یی موقعیت د